taps-methode

Kristel De Roovere

symbool UTAPS

Copperfield

practicum

studiewerken

workshops

spreekbeurten

cursussen

Beurzen

creatieve ideeën

Jeugd

Trainingscentrum

Agenda

Pers

Dank

Lidmaatschap

sponsoring

Contact

logo UTAPS

TAPS-methode: Training by Adapted Personalised Stimuli

Binnen de TAPS-methode worden aangepaste oefeningen uitgewerkt waarbij ze op een speelse wijze de motoriek en beweeglijkheid te verbeteren.

De oefeningen worden ontwikkeld door de samenwerking van therapeuten, vakkundigen en artiesten. Ze worden voortdurend aangepast aan de individuele handicap van de betrokke en vertrekken vanuit de intrinsieke motivatie en interesse.

Het VERWEVEN VAN ARTISTIEKE VAARDIGHEDEN AAN EEN THERAPEUTISCH WERKPLAN is de basis van de
Taps-methode. (Kristel De Roovere 1997 - 1998)

De TAPS-methode moet gezien worden als een eenvoudig werkinstrument dat het voor de therapeuten, de vakkundigen en de artiesten in kwestie toelaat om op een gemakkelijke en toch leuke manier therapeutisch verantwoord samen te oefenen.

Hiervoor ontwikkelde Kristel de nodige anamnese-, opvolg-, en herevalutatie TAPS-fiches die ingevuld en aangepast kunnen worden zowel door therapeuten, de vakkundigen als de artiesten en naargelang het stadium van iedere beperking of handicap, rekening houdende met het al dat niet stabiel blijven van de gezondheidstoestand en/of de vooruitgang gepresteerd door de patiënt. 

Op die manier worden met plezier de noodzakelijke oefeningen uitgevoerd en voor iedereen wordt een gedetailleerd werkplan opgemaakt.

Elk deelnemer kiest voor een discipline aansluitend bij zijn/haar interesseveld of droom. Therapeuten bepalen samen met de vakkundigen en de artiesten de houdingen en handelingen in functie van de therapeutische oefeningen die elkeen zich eigen moet maken.

Wanneer de deelnemer, het kind of volwassene een optreden mag ten beste geven voor vrienden en familie voelt hij/zij zich 'de koning(in) te rijk'   én... heeft hij/zij de nodige oefeningen op een speelse manier doorlopen/ om het psychisch en motorisch (weer) beter te maken. 

De TAPS-methode heeft een positieve invloed op het communicatieve en sociale aspect. Bij de ontwikkeling van soms verborgen talenten en zelfstandigheid. Men ziet de angstreductie en de groei van het zelfwaarde gevoel. Zowel het contact tussen het medische en paramedische team als het contact met de patiënt, vrienden en familie wordt geoptimaliseerd.

De stijgende motivatie die opgemerkt wordt tijdens de periode van rehabilitatie en reëducatie blijft ook nadien gemakkelijker voortduren bij het dagelijks uitoefenen van het aangeleerde thuis.

Zie folder Nederlands voor- & achterzijde

Zie folder Frans voor- & achterzijde

 

 

* TAPS-methode (English)


* TAPS-methode (Français)

 

 

UTAPS vzw . info@utaps.be

WEBDESIGN : et dank voor iedere vrijwillige bijdragen, namens vzw utaps het goede doel